La Corbu, lucrarile se desfasoara in logica fireasca
Uite că, mai sunt si locuri, administratii sau localităţi unde, lucrurile par sa aibă un curs firesc. Din păcate, in unele locuri, pentru fuga după voturi, unele administarţii aseayă carul înaintea boilor pentru confortul aparent al locuitorilor. De exemplu, mai intâi asfaltrează şi apoi spatrg asfaltul ca să tragă canalizare. În comuna Corbu, lucrările efectuate într-un curs logic de execuţie, creează neajunsuri cum ar fi întârzierea asfaltării. Pentru a lămuri lucrurile, administraţia locală prin liderul ei, a adresat o scrisoare locuitorilor comunei, document pe care îl reproducem în continuare:
“Stimați cetățeni,
Având în vedere interesul crescut pentru proiectele de infrastructură derulate în comuna Corbu, doresc să vă aduc la cunoștință câteva detalii referitoare la aceste proiecte.
REȚEAUA DE CANALIZARE. Proiectul este derulat de RAJA SA (la care Comuna Corbu este acționar), obținând o finanțare europeană nerambursabilă pentru această investiție, care se deruleaza în doar 15 localități din județul Constanța (Agigea, Cernavodă, Cobadin, Corbu, Cumpăna, Eforie, M. Kogălniceanu, Limanu, Lumina, Medgidia, Năvodari, Ovidiu, Techirghiol, Tuzla, Valu lui Traian). RAJA SA a semnat contractul pentru execuția lucrărilor la rețeaua de canalizare, iar, până la finalizarea lucrărilor, societatea de contrucții este responsabilă pentru modul în care se execută aceste lucrări, având avizele și autorizațiile emise de Consiliul Județean Constanța.
În calitatea noastră de beneficiari ai acestei investiții, am urmărit lucrările executate și, acolo unde a fost cazul, am notificat atât constructorul, cât și RAJA SA, RAJDP și Consiliul Județean asupra problemelor constatate. Unele dintre acestea au fost remediate, altele urmează a fi remediate până la finalizarea lucrărilor. Primăria Corbu va accepta finalizarea lucrărilor doar în condițiile remedierii tuturor deficiențelor constatate.
Înțelegem că lucrările implică un mare disconfort (străzi deteriorate, noroi, spații verzi afectate, etc.), dar, dupa finalizarea acestora și reabilitarea străzilor, vom beneficia de un sistem de canalizare funcțional pe care alte comune abia acum îl proiectează. După finalizarea lucrărilor, străzile afectate vor intra în procesul de asfaltare integrală.
În continuare urmărim îndeaproape lucrările și sancționăm orice abatere de la buna desfășurare a lor, pentru că avem interesul unei lucrări de bună calitate. Vă mulțumim pentru înțelegerea dumneavoastră și vă asiguram că facem tot ce se poate pentru ca efectele negative ale șantierului în lucru să fie cât mai mici pentru cetățenii comunei.
REȚEAUA DE GAZE NATURALE. În urma discuțiilor purtate cu compania CONGAZ SA, la solicitarea Consiliului Local Corbu, s-a efectuat studiul de oportunitate al acestei investiții, care a rezultat a fi favorabil demarării investiției. Compania CONGAZ SA a solicitat Primăriei Corbu să sprijine investiția, prin suportarea costurilor de montaj a conductelor și refacerea spațiilor afectate de lucrări, condiție acceptată de Consiliul Local Corbu. CONGAZ SA a trecut printr-un proces de privatizare, fiind integrată în structurile GDF Suez Energy România, motiv pentru care s-a întârziat întocmirea documentațiilor. În prezent se lucrează la actualizarea studiului de fezabilitate care, după ce va fi avizat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, se vor putea demara lucrările. Pentru urgentarea investiției, am solicitat din partea cetățenilor sa completeze cererile de racordare, pe care le-am transmis către CONGAZ SA. Purtăm în continuare corespondența cu instituțiile mai sus menționate pentru întocmirea documentației necesare demarării lucrărilor de execuție a rețelei de gaze.
STAREA DRUMULUI JUDEȚEAN 226 – STRADA PRINCIPALĂ. Starea drumului județean DJ226, din interiorul localității Corbu, a fost sesizată în repetate rânduri către administratorul acestui drum, Consiliul Județean Constanța. Deoarece acest drum este în administrarea Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, această regie este singura îndreptățită de lege să efectueze reparațiile necesare. Primăria Comunei Corbu nu are competențe legale pentru a face lucrări de reabilitare la acest drum. În urma lucrărilor la rețeaua de canalizare, care au afectat drumul și acostamentul, am solicitat în repetate rânduri refacerea stratului de asfalt și a acostametului.
Pentru branșarea gospodăriilor la canalizare, constructorul solicită tăierea a 173 de șanțuri pentru traversarea șoselei, lucru caruia ne opunem ferm, solicitând alte soluții tehnice, precum și asfaltarea integrală a drumului. Fiind un drum de mare importanță pentru locuitorii comunei Corbu, vom semnala în continuare atât starea carosabilului, a acostamentului, cât și starea canalelor de scurgere a apei, pentru a se demara lucrările de reabilitare necesare. Avem convingerea că, în urma discuțiilor, a proiectelor comune derulate, vom obține în scurt timp o soluție care să permită reabilitarea în totalitate a acestui drum.
În sprijinul celor afirmate, am publicat pe site-ul primăriei (www.primariacorbu.ro) documentele relevante prin care comunicăm cu aceste instituții, pentru a fi consultate de cei interesați.
Traversăm o perioada în care lucrările la infrastructură aduc neplăceri, ca orice construcție de anvergură, dar acestea sunt necesare pentru o societate civilizată. Sunt proiecte ambițioase, care vor spori gradul de confort al cetățenilor: rețeaua de canalizare, rețeaua de gaze, continuarea asfaltărilor, amenajarea trotuarelor. Doar după introducerea acestor utilități putem trece mai departe la etapa de asfaltare a drumurilor.
Vă mulțumesc pentru întelegerea și răbdarea dumneavoastră, fiind convins de faptul că fiecare gospodar cunoaște și partea neplăcută a oricărei lucrări de modernizare, și vă asigur ca eu, în calitate de primar al comunei, alături de echipa mea, facem tot ce trebuie în interesul comunei Corbu și al cetățenilor comunei noastre.
PRIMARUL COMUNEI CORBU
MARIAN GĂLBINAȘU”
Lasă un răspuns