Subsecretarul de stat american Ellen Tauscher a întărit, joi, la Bucureşti, ideea că scutul antirachetă este exclusiv defensiv şi nu este îndreptat împotriva Rusiei, arărând că el se bazează pe rachete SM-3, folosite de 25 de ani, care nu ating capacitatea ori viteza rachetelor balistice ruse. Ellen Tauscher a reiterat că scutul antirachetă nu poate fi tranformat într-un sistem ofensiv. „Se bazează pe rachete SM-3, folosite de 25 de ani, care nu au capacitatea ori viteza rachetelor balistice intercontinentale ruseşti sau a rachetelor balistice ruseşti cu lansare de pe submarin. Aşadar, nu constituie o ameninţare la adresa arsenalului nuclear strategic al Rusiei, lucru foarte, foarte important pentru Rusia. Am susţinut acest lucru constant, de fiecare dată când am avut ocazia”, a subliniat subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională. Subsecretarul de stat american Ellen Tauscher a afirmat că marţea viitoare se va afla din nou la Moscova şi a reamintit că a avut în mai multe rânduri discuţii cu omologul rus pe tema sistemului de apărare antirachetă, inclusiv în cadrul negocierilor privind noul tratat START. „Au trecut mulţi ani de la sfârşitul Războiului Rece, însă paradigma distrugerii reciproc asigurate continuă să existe. Statele Unite şi, cred eu, mulţi dintre aliaţii şi partenerii noştri, ar prefera trecerea la o nouă paradigmă, cea a apărării reciproc asigurate. Federaţia Rusă nu reprezintă o ţintă pentru noi, noi nu reprezentăm o ţintă pentru Federaţia Rusă”, a declarat oficialul american.

Ea a fost întrebată,  într-o dezbatere pe tema scutului antirachetă, organizată de Institutul de Studii Populare (ISP)  şi Fundaţia Konrad Adenauer dacă sistemul de apărare antirachetă nu va trezi o spirală a suspiciunii din partea Rusiei şi nu va avea effect contrar scopului dorit.

Subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională a asigurat că există multe oportunităţi de cooperare între SUA şi Rusia, în contextual în care sistemul american de apărare antirachetă va fi preluat de NATO. „NATO apără statele membre NATO, iar dacă Rusia decide să coopereze şi să participe la sistem – poate cu senzorii de care dispune şi cooperând în cadrul Comandamentului Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE) de la Bruxelles, unde s-a ajuns la o viziune comună şi unde se pot lua decizii cu privire la modul în care vom aborda ameninţările venite din Orientul Mijlociu, ameninţări care  afectează şi Rusia – se va apăra ea însăşi”, a subliniat oficialul american. Ea a menţionat că se pune întrebarea dacă pentru securitatea şi stabilitatea Europei, după amplasarea radarului Turcia, după amplasarea sistemului american de apărare antirachetă la Deveselu şi după finalizarea etapei de colaborare SUA-Polonia, poate colabora Rusia cu NATO. „Noi sperăm că ar putea. Credem că acesta este un pas important, care scădea tensiunile existente de mult timp. De prea mult timp şi pentru o perioadă prea lungă, SUA şi Rusia au fost prinse în paradigma depăşirii reciproce de genul ‘dacă tu ai construit un gard de 3 metri, eu construiesc o scară de 3,3. Astfel de competiţii ale armamentului nu sunt durabile şi, sincer, sunt mult prea scumpe în zilele noastre”, a apreciat oficialul american. Ea a notat că există ameninţări reale, venite nu din Rusia, ci din alte locuri din lume şi va fi nevoie de cooperare pentru ca acestea să fie descurajate şi înfrânte. „Aşadar, din punctul de vedere al SUA, ne dorim ca Rusia să coopereze la realizarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice. Decizia aparţine Rusiei. Ştim că avem susţinerea aliaţilor în această privinţă şi suntem extrem de bucuroşi că NATO şi-a asumat această nouă misiune de apărare teritorială, pentru că noi credem că este important să ne apărăm împotriva proliferării rachetelor balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune”, a conchis subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională.