Spitalul Orăşenesc Cernavodă va dispune în curând de un laborator propriu de analize, dotat conform standardelor europene. Inaugurarea acestuia va avea loc sătămâna viitoare şi va acopei toată gama de servicii medicale, fiind mai mult decat necesar unitatii spitalicesti. Finanţată din bugetul local, construcţia laboratorului face parte din strategia spitalului pentru dezvoltarea serviciilor medicale. Datorită aparaturii performante, analizele se vor efectua la un standard înalt de calitate şi într-un timp foarte scurt, unele chiar la cateva ore de la recoltare. Calitatea acestora este garantată de catre personalul din cadrul laboratorului. Beneficiarii analizelor care se vor efectua aici, vor fi atât pacienţii spitalizaţi în unitatea medicală, cât şi persoanele care vin cu trimitere de la medicul de familie, sau cele care îşi fac investigaţiile medicale contra cost.

Campania împotriva cancerului de col uterin a început şi la Cernavodă. Testarea Papanicolau gratuită, din cadrul Programului Naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, a început şi în cadrul Spitalului Orăsenesc Cernavodă, care a intrat de curând în acest program, care se adresează tuturor pacientelor de pe listele medicilor de familie din Cernavodă si localitătile limitrofe, fie că sunt sau nu asigurate. Analizele se efectuează la un laborator din Bucureşti şi apoi sunt transmise pacientelor şi medicilor de familie. Dacă rezultatele sunt bune, screeningul se încheie. Dacă rezultatul prezintă modificări, pacientele sunt îndrumate către medicul ginecolog şi se fac investigaţii suplimentare. Asfel, cernavodencele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, de la 1 februarie au posibilitatea să efectueze gratuit testarea Babeş Papanicolau la Spitalul Orăşenesc Cernavodă.

Echipa de medici a spitalului orăşenesc Cernavodă s-a completat cu două cadre noi, un medic Orl şi un psihiatru. Pentru că deficitul de personal medical s-a simţit acut în ultima perioadă, conducerea unităţii sanitare a angajat doi medici, care s-au prezentat deja la noile posturi. Primul medic recrutat săptămâna aceasta a fost dr Aftenie Cristian, medic specialist ORL. Recrutările de personal au adus şi o noutate absolută, înfiinţarea unei noi secţii. După o perioadă destul de lungă de aşteptare, spitalul din Cernavodă are în sfârşit o secţie de Psihiatrie, cu un medic specialist, dr Borcea Aurica ,medic specialist Psihiatrie. Dacă până acum cernavodenii mergeau la clinici şi spitale din alte oraşe pentru această specializare, acum îşi pot efectua examinările medicale în fiecare zi la spitalul din oraş. Ca şi la celelalte secţii, pacienţii trebuie să se prezinte la noile cadre medicale cu trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist şi cu dovada calităţii de asigurat. Pentru că unele specializări sunt încă deficitare, până în luna martie, conducerea spitalului îşi propune să mai recruteze câteva cadre medicale. S.P.