Preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat duminică seara o creştere a cotei TVA cu scopul finanţării protecţiei sociale şi atenuării costului muncii, într-o emisiune televizată consacrată ultimei serii de reforme pe care intenţionează să le promoveze înaintea alegerilor prezidenţiale. Sarkozy a anunţat că Guvernul va propune creşterea cu „1,6 puncte (procentuale) a TVA”, în vederea compensării unei atenuări a costurilor sociale suportate de întreprinderi. „Această măsură va fi pusă în aplicare abia la 1 octombrie. Noi sperăm că acest lucru va declanşa (până atunci) achiziţii prin anticipare, care vor alimenta creşterea” economică, a adăugat el.

Scopul reformei este să  restabilească competitivitatea economiei franceze şi să  stopeze o adevărată hemoragie de locuri de muncă în sectorul industrial. „De zece ani, Franţa a pierdut 500.000 de locuri de muncă în sectorul industrial”, a subliniat Sarkozy, notând că, pentru un salariu de 4.000 de euro, în Germania costurile se ridică la 840 de euro, faţă de o sumă „dublă în Franţa”. El a insistat asupra faptului că reforma sa în domeniul protecţiei sociale, vizând o creştere a costului acesteia suportată de consum şi mai puţin de muncă, este inspirată de acţiunea cancelarului social-democrat german Gerhard Schroeder. Nivelul normal al TVA va creşte la 21,2%, lucru care va permite finanţarea unor scutiri în valoare de 13 miliarde de euro.

Preşedintele francez a anunţat, de asemenea, că Franţa va introduce în august o taxă de 0,1% asupra tranzacţiilor financiare. S-a „luat decizia creării unei taxe asupra tranzacţiilor financiare”, a motivat Sarkozy, cu speranţa „creării unui şoc” şi antrenării ulterioare a altor ţări europene care, până în prezent, au fost ostile unei asemenea taxe. Preşedintele francez, care a refuzat să confirme în mod oficial că este candidat în alegerile prezidenţiale din 22 aprilie şi 6 mai, a semnalat, în schimb, o ameliorare pe frontul crizei din zona euro. „Sunt puse elementele unei stabilităţi a situaţiei financiare a lumii şi Europei”, a declarat el. „Europa nu mai este pe marginea prăpastiei”, a adăugat Sarkozy, cu o zi înainte de summitul european de la Bruxelles. El a anunţat totodată că deficitul public al Franţei din 2011 ar fi mai bun decât s-a prevăzut, atingând un nivel de 5,4% din Produsul Intern Brut (PIB), poate 5,3%, faţă de 5,7%, cât era prevăzut până în prezent.