Potrivit unei analize, parlamentarul român a muncit în plen, în cele cinci luni ale sesiunii proaspăt încheiate, mult mai puţin decât lucrează, într-o singură lună, un salariat cu program de opt ore. Pe de altă parte, doar 30% din legile adoptate au fost iniţiative parlamentare, restul venind de la Guvern. La un program de opt ore, un salariat lucrează, în medie, 22 de zile lunar, adică aproape 176 de ore. Senatorii au cumulat, în cele 36 de şedinţe de plen din februarie până în iunie, inclusiv în sesiunea extraordinară din iulie, aproape 104 ore de lucru, în care au dezbătut şi votat proiecte de legi, ordonanţe ori au susţinut declaraţii politice. În cazul deputaţilor, este vorba de 35 de şedinţe de plen, care reprezintă în total aproape 94 de ore. Pe de altă parte, la şedinţele de plen ale Senatului şi ale Camerei Deputaţilor se adaugă cele opt şedinţe de plen comun ale celor două Camere ale Parlamentului. Senatorii şi deputaţii au avut câte două zile de plen pe săptămână în sesiunea proaspăt încheiat, luni şi marţi. La acestea se adaugă timpul petrecut în şedinţele Comisiilor parlamentare de specialitate, de obicei tot lunea şi marţea, înainte sau după plen, însă uneori şi în zilele de miercuri. Miercurea, majoritatea parlamentarilor se deplasează în teritoriu, unde ar trebui să aibă activitate în circumscripţiile electorale. De asemenea, activitatea parlamentarilor a fost suspendată timp de o lună pe perioada campaniei pentru europarlamentare.
Chiar şi în afara acestei perioade, prezenţa parlamentarilor la şedinţe s-a dovedit de nenumărate ori greu de întrunit, acestea fiind suspendate din lipsă de cvorum.
Alteori, şedinţele de plen au fost deschise pentru a se anunţa că nu vor avea loc, din cauza absenţei masive a parlamentarilor. A fost cazul Camerei Deputaţilor, pe 13 mai, când durata şedinţei a fost o premieră pentru istoria Parlamentului din ultimii ani: 24 de secunde. Pentru activitatea lor parlamentară, deputaţii şi senatorii primesc lunar o idemnizaţie de cel puţin 5.000 de lei în fiecare lună, inclusiv în perioada vacanţelor parlamentare, două luni de zile în timpul verii şi o lună în timpul iernii.

B.T.