Ucraina nu va ceda ”niciun centimetru din teritoriul său” Rusiei, ale cărei forțe au ocupat la sfârșitul lui februarie peninsula ucraineană Crimeea, a declarat duminică premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, transmite AFP.

“Este pământul nostru, nu vom ceda niciun centimetru din el. Rusia și președintele ei să știe acest lucru’, a declarat Arseni Iațeniuk la o reuniune prilejuită de împlinirea a 200 de ani de la nașterea poetului Taras Șevcenko, un simbol al independenței Ucrainei. La Kiev a fost organizată duminică o reuniune în parcul Șevcenko, urmată de un concert în faimoasa piață Maidan, manifestări văzute ca o demonstrație de forță pentru afirmarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei, în contextul în care Crimeea a trecut din februarie de facto sub controlul forțelor ruse. “Vom face totul pentru a rezolva criza (din Crimeea) prin mijloace politice și diplomatice”, a mai spus Iațeniuk, adăugând că SUA și Marea Britanie, care au garantat integritatea teritorială a Ucrainei când fosta republică sovietică a renunțat la arsenalul său nuclear, în 1994, vor face de asemenea tot posibilul pentru a menține independența acestei țări. “Ne aflăm în fața uneia din cele mai mari provocări din istoria Ucrainei independente”, a conchis premierul ucrainean. La rândul său, președintele interimar Olexandr Turcinov a remarcat că îndemnul lui Taras Șevcenko, “Luptați-vă și triumfați!”, a devenit sloganul noilor autorități de la Kiev.

Câteva mii de persoane s-au adunat în capitală în fața statuii scriitorului care a denunțat, în secolul 19, opresiunea la care a supus imperiul țarist poporul ucrainean. Participanții la adunare au intonat imnul național și au păstrat un moment de reculegere în memoria zecilor de manifestanți uciși în februarie în centrul Kievului, în timpul protestelor împotriva președintelui prorus Viktor Ianukovici, destituit ulterior. În același timp, la Donețk, în estul industrial și rusofon al Ucrainei, manifestanți în favoarea apropierii de Moscova au păstrat un moment de reculegere în memoria membrilor forțelor de ordine uciși la Kiev. Pe de altă parte, la Sevastopol, în Crimeea, duminică au izbucnit ciocniri între susținători ai Moscovei și ai Kievului, în finalul unei adunări a ucrainofonilor în memoria lui Taras Șevcenko.