Mai puţin de jumătate dintre români au obiceiul de a lua micul dejun zilnic, persoanele care mănâncă  dimineaţa având, în general, peste 55 de ani şi educaţie superioară, potrivit unui studiu realizat în cadrul unei campanii de promovare a acestei mese. „Pentru a avea o alimentaţie echilibrată zilnic, niciodată nu trebuie să renunţăm la micul dejun, deoarece acesta asigură 20-25% din necesarul energetic recomandat”, spune dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, în cadrul Institutului Naţional de Diabet „Prof. dr. N. Paulescu”. Un sfert dintre români iau mic dejun mai rar de o dată pe săptămână, aceştia fiind în mod special tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani. Potrivit descrierii făcute de respondenţi , micul dejun ideal este compus din lapte, fructe şi legume, dar şi alte produse lactate şi cereale. În ciuda acestei descrieri, obiceiurile alimentare ale românilor sunt diferite – trei persoane din zece, majoritatea bărbaţi, preferă un mic dejun consistent, cu produse din carne, ouă şi brânză, iar şase români din zece, majoritatea femei, aleg o masă de dimineaţă mai uşoară şi variată, care cuprinde iaurt, lapte şi cereale, sandwichuri, ouă sau brânză. 16% dintre români aleg o gustare rapidă la micul dejun, constând în produse de patiserie sărate sau dulci, cereale sau sandwichuri. Nutriţioniştii spun că un mic dejun echilibrat ar trebui să conţină produse pe bază de cereale integrale, pentru a furniza energie, produse lactate pentru aportul de calciu şi fructe pentru vitamine şi minerale. Studiul a fost realizat de compania de cercetare 360Insights încadrul unei campanii pentru promovarea micului dejun, pe un eşantion de 800 de respondenţi cu vârsta cuprinsă între 16 şi 64 de ani. În luna aprilie o echipă de tineri a promovat în zece oraşe din România beneficiile micului dejun şi importanţa acestei mese.