melescanuÎntr-o perioadă  dedicată, bilanțurilor guvernamentale, întreruptă de evenimentele regretabile de vineri-seară, a venit rândul ministrului de externe dl. Teodor Meleșcanu să se producă. Din prezentarea domniei sale am reținut: „Un eveniment cu totul deosebit pentru noi a fost organizarea vizitei primului ministru al Japoniei în România. Aşa cum ştiţi, a fost o vizită istorică. ”

Am crezut că nu aud bine! Oricine face o căutare pe Internet despre subiect este întâmpinat cu titluri gen: „România s-a făcut de râs la vizita istorică a premierului Japoniei” sau „The Guardian despre scandalul de după vizita premierului japonez în România”. Eu însumi în vizita pe care am făcut-o în această vară în Țara soarelui răsare”, am simțit dezamăgirea lor spusă într-un mod specific japonez, adică foarte politicos. În continuare vă prezint faptele.

La mijlocul lunii ianuarie primul ministru japonez Shinzo Abe însoțit de reprezentanții a 30 de companii japoneze (Mitsubishi, Fujitsu, NTT,…) a efectuat un turneu diplomatic în 6 țări din Europa de Est și Balcanii de Vest (țările baltice, Serbia, Bulgaria și România). Japonia încearcă să-și consolideze prezența în această regiune unde China este foarte activă și stabilește rapid contacte. Ca atare vizita a vizat acorduri de investiții din partea companiilor japoneze fapt ce ar fi trebuit să ne intereseze în principal, ținând cont că investițiile străine directe sunt un motor al creșterii economice. Din această perspectivă era un prilej foarte bun să mărim volumul investițiilor japoneze, cea mai complexă și performantă economie de pe glob, reducând diferența ce ne separă de țările din jur. Spre știință investițiile japoneze din România sunt de 500 de milioane de dolari în timp ce în Ungaria sunt de 4,4 miliarde.  Partea japoneză este la fel de interesată să obțină suportul țărilor din regiune pentru politica sa de securitate din zona Asia – Pacific. Despre spațiul de securitate Asia – Pacific voi detalia cu altă ocazie.

Toate acestea împreună cu faptul că nici un prim ministru japonez nu a vizitat România, erau ingrediente suficiente pentru ca vizita dlui. Abe să fie una istorică, în adevăratul sens al cuvântului. Ce s-a întâmplat însă în realitate este de neînțeles la un asemenea nivel și foarte rușinos. În seara zilei de 15 ianuarie primul ministru român Mihai Tudose și-a depus mandatul într-o ședință de partid și a hotărât, în mod iresponsabil, să nu se mai prezinte la guvern. Așa încât când a aterizat la București oaspetele nostru în loc să fie întâmpinat de omologul său a fost așteptat, de cine credeți? Nu tu vreun vice-prim ministru, nici ministrul de externe dl. Meleșcanu ci un secretar de stat în MAE.  Sigur că a doua zi întâlnirea la guvern s-a anulat și în compensare oaspetele nostru și-a luat soția și a vizitat Muzeul Satului. Evident că nici o investiție japoneză în România nu s-a concretizat.

Cam asta a fost ceea ce dl. Meleșcanu consideră a fi un succes de proporții al diplomației românești și pe care a numit-o  „o vizită istorică”! Atât de „istorică” încât pe contul său de Twitter dl. Abe a evitat orice referiri la țara noastră în timp ce a postat numeroase mesaje despre vizita din Bulgaria, de exemplu.

Și uite așa un personaj ca dl. Meleșcanu care a fost cândva frecventabil, distorsionează realitatea fiind din ce în ce mai deconectat de la problemele ministerului pe care îl conduce. Nimic nu e ceea ce pare!

Senator Independent Vergil Chiţac

chitac felicitare pt august 15 2018