Peste 1200 de cernavodeni vor primi subvenţii la apă potabilă şi canalizare. Asta au hotărît aleşii locali în urma şedinţei de Consiliu Local ce a avut loc la începutul acestei săptămâni. Proiectul a fost iniţiat de către primarul Gheorghe Hânsă, în urma anchetelor efectuate de către Direcţia de Asistenţă Socială, care au depistat un număr mare de persoane cu datorii la RAJA (acestea cumulate estimându-se la circa 8 miliarde lei vechi). Pentru a se evita debranşările, edilul a propus acordarea unui ajutor din bugetul local pentru acoperirea costurilor legate de furnizarea apei potabile şi canalizare pentru persoanele vulnerabile din oraş (pensionari, persoane cu handicap, asistaţi social şi şomeri). În acest sens, Consiliul Local a hotărât acoperirea costurilor a 2 mc de apă potabilă/canalizare pentru o persoană şi cel mult 4 mc pentru familii pe lună, pentru perioada 01.01.2013-31.12.2013. Beneficiarii acestui ajutor  sunt doar persoanele  care se încadrează în prevederile OUG70-2011 şi ale căror venituri nete medii pe membru de familie nu depăşeşte 786 lei pe lună. Estimarea costurilor acestui proiect este de 250 de mii de lei noi (având în vedere că preţul unui mc de apă este de 8,82 de lei). Direcţia de Asistenţă Socială va verifica lunar dosarele beneficiarilor. În cazule în care aceştia acumulează datorii după primele 6 luni, se va sista acordarea ajutorului.

Apometre noi din partea Primăriei. Asta au hotărât membrii Consiliului Local, în cadrul şedinţei desfăşurate la începutul acestei săptămâni.  Beneficiarii vor fi cetăţenii nevoiaşi ai oraşului, care solicită urgent aceste dispozitive, pentru a preveni acumularea de noi datorii la RAJA. Proiectul iniţiat de către edilul Gheorghe Hânsă, a obţinut votul aleşilor locali, şi s-a hotărât montarea de apometre, în valoare de 72 de lei, pentru pensionari, persoane cu handicap, persoanele şi familiile asistate social şi şomeri.

Ajutor de încălzire pentru cernavodeni nevoiaşi. Au hotărât aleşii locali în cadrul aceleiaşi şedinţe de Consiliu Local, ce a avut loc la începutul acestei săptămâni. Pentru a preveni acumularea datoriilor la furnizorii de energie termică, SACT(estimate la circa 4 miliarde lei vechi) primarul a iniţiat un proiect de hotărâre, în vederea acoperirii costurilor de furnizare de energie termică, pentru persoanele nevoiaşe din oraş. În urma hotărârii 33/2013, Primăria va subvenţiona procente cuprinse între 5,5% şi 60% din costurile lunare la termie pentru persoanele cu venituri nete de cel mult 786 lei pe lună. Menţionăm că  asfel de subvenţii nu au mai fost acordate până în prezent de către Primăria Cernavodă, cu excepţia montării de apometre, acordate până în 2008. De asemenea, societatea furnizoare de energie termică SACT, a început acordarea ajutoarelor de energie termică pentru persoanele vulnerabile, la sfârşitul lui 2012.