alegeri suaAcum, când încă se mai numără voturile în America, două lucruri sunt certe: Democrații au preluat majoritatea în Camera Reprezentanților și Republicanii au rămas majoritari în Senat. Presa de peste Atlantic defavorabilă președintelui Trump abundă de titluri gen: „America se întoarce din abis”, „O zi mare pentru democrație”, „Republicanii plătesc prețul rasismului și xenofobiei”. Nici ceilalți nu sunt în depresie și văd jumătatea plină a paharului; „Democrații au câștigat Camera dar Trump a câștigat alegerile”.

Alegerile de la jumătatea mandatului președintelui Trump au „scos la bătaie” toate cele 435 de locuri în Cameră și numai 35 de locuri în Senat din 100. Până azi Trump a avut o majoritate covârșitoare în Cameră,  236 la 193, 6 locuri fiind vacante și una minimală la Senat, 51 la 49. Aceste majorități i-au permis lui Trump să facă ce vrea, în ciuda faptului că nu a fost popular printre congresmeni.

Nu-mi permit să fac o analiză de tipul „Cine a pierdut și cine a câștigat”. E complicat și chiar riscant din perspectiva validării ulterioare. Voi avea însă, în cele ce urmează câteva considerațiuni.

După gafa de proporții de la alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 când toate sondajele au dat-o ca favorită certă pe Hillary Clinton, casele de sondaje s-au reabilitat. Au prezis corect că  în proporție de 86% democrații vor lua Camera Reprezentanților  iar republicanii vor păstra majoritatea în Senat.

Au fost două teme majore în campania electorală. Republicanii au marșat pe pericolul reprezentat de migrația ilegală arătând cu degetul spre coloana de migranți din America Latină care acum traversează Mexicul apropiindu-se de graniță. Sloganuri naționaliste gen „Democrații vor aduce socialismul în America” s-au auzit la toate întâlnirile la care a participat Trump susținându-și candidații republicani, culminând cu celebra, de acum, „I am absolutely nationalist”. Nu spun că e rău, pentru că a fi naționalist nu înseamnă nimic altceva decât să-ți iubești țara. Și orice om normal trebuie să-și iubească țara. Nu trebuie însă să fii ultra-naționalist! Democrații au insistat pe tema asigurărilor medicale și încercarea disperată a lui Trump de a anula „Obamacare” prin care 20 de milioane de americani care nu aveau asigurări de sănătate au avut acces la servicii medicale.

Ideea că economia este cel mai important lucru, nu mai ține…cel puțin la americani. Sigur că starea bună a economiei i-a ajutat pe republicani dar nu a fost suficient. Trump a fost sancționat pentru politica externă. A retras America din mai toate tratatele importante din care făcea parte: COP21 Paris, TTIP, NAFTA, JCPOA, făcând ca cealaltă parte a Occidentului sau Japonia să se întrebe dacă America mai este „adultul responsabil” de odinioară.

Americanii știu să-și apere democrația. Au văzut în Trump un președinte cu tendințe autoritare care a schimbat oamenii din jurul lui cu convingeri ferme (secretarul de stat Rex Tillerson, fost CEO la Exxon Mobil, consilierul pe probleme de securitate, gen. H. McMaster și urmează probabil șeful Pentagonului, gen. Jim Mattis pentru refuzul de a trimite armata la granița cu Mexicul) și au votat pentru strunirea lui…checks and balances.

Aceste alegeri au prilejuit un record absolut de participare dar și de succes al femeilor în politică. S-au înscris în cursă 277 de femei dintre care 117 au câștigat un fotoliu în Congres.

Celebrul actor și scriitor Ben Stein îl gratulează Donald Trump cu apelativul „The Magic Man ” pentru că în ultimii 105 ani au fost numai 5 cazuri în care la alegerile intermediare partidul președintelui a câștigat locuri în Senat însă lucrurile trebuiesc nuanțate. Din cele 35 de locuri de senatori vacantate, 26 au aparținut democraților și numai 9 republicanilor. Așadar…

Senator independent Vergil Chiţac