pastor usaAndrew Brunson este un pastor american arestat în urmă cu doi ani în Turcia sub acuzația că ar avea legaturi cu mișcarea clericului musulman Fetullah Gulen, rezident în Pennsylvanya. El risca până la 35 de ani de închisoare. Turcii susțin că Gulen ar fi la originea așa-zisei încercări de lovitură de stat din țara lor în iulie 2016.

Americanii au spus tot timpul că pastorul Brunson suferă nemeritat, este un mare creștin și un om minunat și trebuie lăsat să se întoarcă acasă. Americanii consideră că procesul intentat pastorului, este replica la refuzul lor de a-l extrăda pe Gulen.

Săracul pastor a „căzut între scaune” și a devenit parte a unei confruntări dintre doi aliați NATO care au opinii complet diferite pe teme sensibile cum sunt:criza din Siria și atitudinea față de populația kurdă de acolo; intenția Turciei de a achiziționa din Rusia sistemul antirachetă S400 sau gazoductul Turkish Stream.

Pe 25 iulie în urma ultimei audieri, instanța turcă a refuzat să-l elibereze. Decizia a agravat criza dintre Turcia și America mai ales că oficialii americani sunt convinși că dl. Erdogan, președintele autoritar al Turciei, are puterea de a ordona eliberarea predicatorului.

Și cum din tabloul acesta nu putea lipsi președintele american, pe 3 august dl. Trump își deschide contul de twitter și tastează: „Tocmai am autorizat dublarea taxelor vamale pentru importurile de aluminiu și oțel din Turcia. Aluminiul va fi 20% iar oțelul 50%”. Ce a urmat e fabulos; pe 6 august adică în numai 3 zile lira turcească se devalorizase cu 18% în raport cu dolarul.

Analiza economiei turcești pe primele 8 luni relevă numai grozăvii:moneda s-a devalorizat cu 40% în raport cu dolarul; rata anuală a inflației urcase la 20% iar șomajul la 15%; sute de miliarde de dolari s-au retras de pe piața de capital.

La sfârșitul săptămânii trecute tribunalul din Aliaga, regiunea Izmir l-a condamnat pe pastorul Brunson la 3 ani și o lună de închisoare însă l-a eliberat, ținând cont de timpul petrecut de acesta în închisoare și de comportamentul său în timpul procesului. Omul se poate întoarce acasă.

Câteva concluzii:

– Revin la ce spuneam într-o postare anterioară; e greu să te pui cu americanii. Dacă vei deveni un punct pe radarul lor te vor toca economic și-ți vor provoca daune majore. Comportamentul lui Erdogan i-a explodat în față. I s-au depreciat atât de mult indicatorii economici că a trebuit să devanseze alegerile prezidențiale cu un an, altfel riscând ca anul viitor să nu mai fie președinte;

– America rămâne pentru următorii10 de ani singura putere globală a lumii. N-am să dezvolt ce înseamnă o putere globală să nu vă plictisesc. Am să spun atât; să destabilizezi economia unei puteri regionale și emergente ca Turcia printr-un twitter, înseamnă să fii putere globală;

– Într-un final Erdogan a cedat. Era singura atitudine rațională. Mă întreb dacă este finalul tensiunii. Putem spune Turcia vs America…Case Closed? Nu cred!

– În fine, se verifică încă o dată panseul american „dolarul este moneda noastră și problema voastră”! Cum ar putea fi altfel,când 60% din rezervele valutare mondiale sunt în dolari americani?

Senator independent Vergil Chiţac