v orbanCâteva mii de persoane au manifestat duminică la Budapesta în sprijinul Universității Central-Europene (CEU), finanțată de miliardarul american de origine evreo-ungară George Soros, care s-ar putea închide în urma unei legi agreate de guvernul lui Viktor Orban, transmite AFP. Alături de studenți și de personal al universității, manifestanți de toate vârstele îmbrăcați în albastru (culoarea CEU) au participat la marș, care a reunit mai mult de 20.000 de persoane, potrivit unui fotograf AFP, și până la 35.000, conform organizatorilor și media ungare independente, scrie Agerpres. Conform presei independente, este vorba de cea mai importantă manifestație după cea organizată contra unui proiect de taxare a internetului în octombrie 2014, la care au luat parte între 30.000 și 40.000 de oameni. Guvernul a bătut atunci în retragere. Plecați de la castelul Buda, manifestanții au parcurs mai mulți kilometri până la Parlament. După modelul afișului anti-UE „Să oprim Bruxelles-ul !” al prim-ministrului Viktor Orban, pe bannerele manifestanților scria „Să oprim Moscova !” sau „Să-l oprim pe Orban !” „Eu nu am copii, dar viteza și modul prin care guvernul a adoptat această lege m-au speriat cu adevărat. Dacă guvernul poate face asta unei universități, poate face ce dorește oricui”, a declarat pentru AFP Gabor Kis, un bucătar de 45 de ani. Ungaria a adoptat marți o lege susceptibilă să conducă la închiderea CEU. Este vorba de un proiect de lege care să reglementeze universitățile străine din țară, iar liderii CEU spun că universitatea lor este vizată în mod special și au avertizat că este posibil să fie nevoiți să o închidă. Scopul manifestației a fost de a cere președintelui ungar Janos Ader să nu semneze legea. Acesta are termen până luni la miezul nopții să semneze documentul sau să-l transmită Consiliului Constituțional, dacă apreciază necesar.

Tadeus BALAŞ


 

ANUNŢ

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Primăria oraşului Techirghiol, va proceda în perioada 10-14 aprilie 2017, la distribuirea tichetelor sociale, către beneficiarii care au depus cererea de acordare, în perioada 01,03,2017 – 05,04,2017, conform criteriilor privind venitul familiei.

Valoarea unui tichet social este de 50 lei cu valabilitate de un an şi pot fi folosite de beneficiari pentru a cumpăra alimente.

Scopul acordării ajutoarelor de urgenţă sub forma tichetelor sociale este de a sprijini persoanele aflate în dificultate care pot duce la marginalizare şi excludere socială.

Primar,

SOCEANU Iulian-Constantin