winwinVineri, Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anuntat ca Statele Unite se retrag din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare – INF incheiat cu Rusia in 1987, care interzicea celor două părți să dezvolte rachete nucleare și convenționale cu bătaia situată între 500 km și 5.500 km. Cum era de așteptat americanii și rușii se acuză unii pe alții de încălcarea tratatului. În aceaași zi, dl. Putin avâdu-i alături pe ministrul apărării și bunul său prieten Serghei Shoigu respectiv pe ministrul de externe Serghei Lavrov, au avut o discuție televizată, așa după cum a stabilit echipa de propagandă, în urma căreia Vladimir Putin a decis că Rusia va răspune “în oglindă”; adică se va retrage și ea din tratat și vor dezvolta rachete intermediare. În schimbul reciproc de acuze s-a adus în discuție și scutul de la Deveselu ca dovadă a faptului ca NATO nu respectă acordul.

Sigur că nu pot să nu mă întreb de ce îl preocupă pe Trump rachete care nu pot atinge teritoriul SUA situat mult mai departe? Cât despre pericolul la adresa aliaților europeni nu cred că nu mai poate de grija lor. În fond dacă anul trecut, statele europene au alocat apărării 180 de miliarde de Euro comparativ cu cele 50 de miliarde ale Rusiei, de ce nu sunt în stare să se apere de Rusia? Are și Trump dreptatea lui!

winwin1

Câteva explicații și concluzii personale:

  1. Rachtele de interceptare de la Deveselu nu au încărcături expozive la bord. Ele au două încărcături cu combustibili; prima care aruncă racheta în afara atmosferei și următorarea care fixează racheta pe traiectoria de lovire a rachetei balistice. Doborârea rachetei intercontinentale se va face prin lovire mecanică distrugându-i senzorii (comunicații, aripi de control, etc.) caz în care nu se va mai putea menține pe traiectoria dirijată. Scuze dacă am fost tehnic dar am vrut să lămuresc faptul că sistemul de la Deveselu este pur defensiv, lucru spus de foarte multe ori dar neexplicat.
  2. Cu referire la subiect, în discursul despre Starea Națiunii, rostit ieri în Congres, președintele Trump a spus; „Chiar nu avem de ales. Poate că putem negocia un acord diferit, adăugând China și pe alții, sau poate că nu se poate – caz în care, vom depași de departe în investiții și inovații pe toți ceilalți”. Aici e cheia ieșirii americanilor din tratat. Ei sunt îngrijorați că China, care nu face parte din Tratatul INF, dezvoltă numeroase rachete nucleare în Asia, pe care nu le pot contracara, din cauza obligatiilor pe care și le-au asumat prin acest document. China are deja un arsenal neînchipuit de 2000 de rachete din care 95% sunt interzise Americii prin tratat. Rachetele chinezești amenință aliații SUA din zona Asia Pacific; Taiwan, Coreea de Sud și în special Japonia și chiar supremația Americii în regiune.
  3. Trump e consecvent cu Strategia de Securitate de anul trecut în care “menținerea păcii grație forței” este una din cele patru priorități vitale ale SUA. Armata americană avea nevoie de modernizare pentru că avantajul competitiv se diminuase simțitor în raport cu principalii competitori Rusia și China puteri revizioniste și rivale “care încearcă să creeze o lume în conformitate cu modelele lor autoritare”. Pentru asta Trump a acordat apărării sume colosale în ultimii ani (vezi foto).
  4. Am asistat la un win-win. Trump avea nevoie de ieșirea din acord să contracareze China (fie participă și ea la un nou acord fie devin competitori) iar Putin avea nevoie de un exercițiu de imagine a unui conducător autoritar care nu cedează șantajului imperialiștilor americani; pentru a-și recupera din imaginea pierdută. Ultimele sondaje indică că gradul de încredere al lui Putin a ajuns la 33% la sfărșitul lui ianuarie. Și sunt sondaje publicate de ruși.

Senator independent Vergil Chiţac