sua vs chinaÎncepând de ieri, războiul comercial SUA – China a intrat într-o nouă etapă. Administrația Trump a impus tarife vamale de 10% pe importuri chinezești, de 200 de miliarde de dolari. Chinezii vor răspunde cu taxe pe produse americane, în valoare de 60 de miliarde. Dacă în prima fază am asistat la măsuri simetrice pentru produse valorând 50 de miliarde, ce avem acum e cu mult peste, semn că tensiunile escaladează.

Sancțiunile actuale vizează bunuri de consum precum calculatoare, becuri, panouri solare etc. Negocierile, începute cu câteva săptămâni în urmă, s-au anulat atunci când chinezii au avut confirmarea că a doua rundă de sancțiuni va apărea. Americanii se gândesc deja la al treilea val, care va lovi în produse importate din China de aproximativ 267 de miliarde, adică ce a mai rămas din totalul importurilor anuale care depășește ușor 500 de miliarde de dolari.

E greu să te pui cu americanii, pentru că vor învinge întotdeauna. Dacă vei ajunge o țintă pe radarul lor, te vor toca economic până când, încet dar sigur, vei dispărea. Aviz amatorilor care, apropo, s-au speriat și au dres-o cu legea offshore.

P.S. Nu sunt fanul lui Trump! Din contră! Chiar nu cred că America trebuie condusă cu judecăți contabile, dar are dreptate. Și, dacă doriți, pot dezvolta într-un articol viitor. Să auzim/citim de bine!

Senator independent Vergil Chiţac