timmermansPrim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat joi, la București, că nu există nicio relație între MCV și Articolul 7 al Tratatului UE, deoarece nu există nicio amenințare sistemică față de statul de drept.

„Nu există nicio relație între MCV și Articolul 7. Nu există nicio amenințare sistemică față de statul de drept. Aveți un sistem judiciar puternic și independent. Ce facem noi este să cooperăm și să verificăm dacă se iau măsurile necesare și încercăm să facem astfel încât toate aceste etape să fie parcurse cum trebuie.(…). Noi nu suntem aici în sectorul statului de drept, ci în sectorul verificării dacă se iau toate măsurile necesare în domeniul luptei împotriva corupției, astfel încât aceasta să nu fie întoarsă, să nu fie oprită să nu ia o direcție nedorită. Deci, practic, încercăm să susținem și noi, alături de dumneavoastră, lupta împotriva corupției și consolidarea sistemului judiciar”, a răspuns Timmermans, întrebat dacă poate fi adus în discuție activarea Articolului 7, la fel ca în cazul Poloniei, dacă România nu respectă indicațiile oficislilor europeni.

Comisia Europeană a popus Consiliului Uniunii Europene, în 20 decembrie 2017, să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

D.D.

ciocarlia-martie